van-D is weer aan de band

Dat wil zeggen, op de lange golf en wel op alle frequenties tegelijk! Het gaat hier om een Tesla coil, een resonante luchttrafo die op het moment van de eerste tests vonken produceert van ca 50cm. Het apparaat wordt gevoed via een voedingsunit met daarin een variac die 0-240V AC uit levert. Deze spanning voedt een Neon Sign Transformer met 110V in en 12kV uit. Die 12kV gaat in het primaire resonantie circuit en uiteindelijk wordt dat opgetransformerd tot enkele honderden kilovolts bij ca 230kHz in het secundaire circuit, ofwel die oranje spoel met daarop de zgn. toroid. De lading die zich in de toroid ophoopt kan alleen maar weg via de lucht en dat gebeurt via die megavonken.

De bouw van de coil is vastgelegd in een serie foto's en filmpjes die je hier kunt zien. Dit is het gebruikte schema.

De coil moet nog beter getuned worden en er is inmiddels een nieuwe spark gap die nog getest moet worden, dus de verwachting is dat de vonken nog wat groter zullen worden.Handig, want we hebben hier voorlopig geen last meer van katten in de buurt!

bron: Wiki info over de Tesla coil

Dexter  |  07-02-2009  |  Reacties [3]


Is frankenstein ook nooit zo begonnen.

L.A.

Luc | geplaatst op 08-02-2009 om 10:59

Cool !. Wat ik me afvraag, kan je er ook een brood mee ontdooien ? Pas wel op met dat ding. Volgens mij komen er ook gevaarlijke gassen (ozon e.d.) en röntgen vrij bij zo'n tesla coil. Als je bultjes krijgt, sta je te dichtbij

gmj | geplaatst op 09-02-2009 om 20:52

Er komt idd een hele berg ozon vrij tijdens het vonken, dus darom test ik hem alleen buiten. Daarnaaast maakt dat ding een enorme bokkeherrie. Elk vonk is een harde knal en dat tig keer per seconde.

Die vonkbrug aan de onderkant is link om in te kijken omdat daar heel veel UV straling vrijkomt. Ik heb dat ding inmiddels vervangen door een vonkbrug die helemaal in een PVC pijp zit, maar nog neit getest. Over vrijkomende röntgen straling lopen de meningen uiteen...

Maar kom een keer langs met een bevroren brood :D

Wim | geplaatst op 10-02-2009 om 13:36


Reageer op dit bericht

Naam:
CAPTCHA Image [ Different Image ]
Reactie:      (html wordt gefilterd)

Wat gebeurde er nog meer in 2009...